Hoe voorkomt u inbraak en diefstal?

Hieronder leest u welke maatregelen u kunt nemen om inbraak en diefstal te voorkomen.

Inbraakalarm: doormelding naar de alarmcentrale
Een goed inbraakalarm is belangrijk, maar de opvolging ervan is net zo belangrijk. Hiervoor moet uw inbraakalarm zijn aangesloten op een particuliere alarmcentrale (PAC). Deze centrale waarschuwt de sleutelhouder of het beveiligingsbedrijf. Zij bezoeken het gebouw om te controleren waarom het alarm is afgegaan. Bij het afsluiten van een brandverzekering stellen de meeste verzekeraars een inbraakalarm met een doormelding naar een PAC verplicht.    

Inbraakalarm: installatie en onderhoud
Als u een inbraakalarm heeft, wilt u natuurlijk dat deze goed blijft functioneren. Zorg er daarom voor dat uw installatie geïnstalleerd en onderhouden wordt door een VEB- of BORG-erkend installatiebedrijf. VEB staat voor Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven. Zo weet u zeker dat uw installatie aan alle eisen voldoet. Bovendien heeft  u de zekerheid dat de installateur deskundig is.

Beveiligingsregels opstellen
Om inbraak te voorkomen, moet u ook organisatorische maatregelen nemen. Daarom geven we u enkele tips.

  • Stel huisregels op. Hierin staat bijvoorbeeld wie in welke ruimte mag komen.
  • Zorg voor een gebruikersinstructie en pincodes voor gebruikers van het inbraakalarm.
  • Loop na sluitingstijd een vaste ronde door het gebouw. Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn en of het inbraakalarm aan staat.
  • Maak duidelijke afspraken over wie het pand afsluit (en wie de vervanger is).
  • Registreer wie een sleutel heeft en stel een meldingsplicht in bij het verlies van een sleutel. Zie ook het onderwerp ‘sleutelbeheer’.
  • Stel al uw medewerkers op de hoogte van de beveiligingsregels.

Beveiligingsverlichting
Inbrekers worden niet graag gezien. Daarom is het verstandig om beveiligingsverlichting langs de buitenkant van uw bedrijfsgebouw te plaatsen. Plaats deze vooral bij deuren, ramen en opklimmogelijkheden. U kunt ook ‘schrikverlichting’ gebruiken. Deze wordt ingeschakeld door een detector of het inbraakalarm.    

Hang- en sluitwerk: SKG-keurmerk
Om de kans op inbraak te verkleinen, is het belangrijk dat uw bedrijfsgebouw goede sloten heeft, vooral op uw ramen en deuren op de begane grond. De beste sloten zijn sloten die voldoen aan het SKG-keurmerk met minimaal 2 sterren (SKG**). Onderzoek toont aan dat zelfs inbrekers met uitgebreid gereedschap zeker 10 minuten buiten worden gehouden met SKG**-sloten. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke organisatie die beveiligingsproducten test en ze aan de hand daarvan in categorieën indeelt met betrekking tot de inbraakwering.

Inbraakwerend glas en metalen rolluiken/hekken
Door gebruikmaking van inbraakwerende beglazing of metalen rolluiken/rolhekken bereikt u dat inbrekers meer moeite moeten doen om uw bedrijfspand te betreden. Plaats rolluiken bij voorkeur inpandig in uw bedrijfspand en niet aan de buitenzijde van uw bedrijfspand. Zo moeten inbrekers eerst door het glas heen komen. De glasbreukmelders van het inbraakalarm signaleren een inbraak voordat de inbrekers uw bedrijfsruimte kunnen betreden. Een bijkomend voordeel daarvan is dat u een kwalitatief lichter rolluik kunt laten plaatsen, wat scheelt in de kosten. 

Inbraakwerende kluis
Een inbraakwerende kluis zorgt ervoor dat uw waardevolle zaken het beste worden beschermd tegen diefstal. Zorg ervoor dat de kwaliteit van de kast in overeenstemming is met de waarde van de goederen die zich daarin bevinden (zogenaamde ‘waardeberging’). De kluis dient geplaatst te worden volgens de normen van de leverancier. Let op een juiste verankering, zeker als de kluis minder weegt dan 1.000 kilo. Plaats de kluis bij voorkeur in een ruimte waar ook een inbraakalarm actief is.

Mistgenerator
Een mistgenerator geeft een prima bescherming van uw waardevolle zaken bij een inbraak. Een mistgenerator spuit de ruimte vol met witte mist zodra het alarm afgaat. De mist is onschadelijk voor uw spullen, maar zorgt er wel voor dat indringers helemaal niets meer kunnen zien. Zo voorkomt u dat ze uw spullen meenemen. In de Preventiezaak vindt u meer informatie over mistgeneratoren en kunt u ze aanschaffen.

Sleutelbeheer
Goede sloten zijn niet veel waard als iedereen aan de sleutels kan komen. Daarom is goed sleutelbeheer noodzakelijk. Zorg ervoor dat alleen bevoegde personen een sleutel hebben, en dat reservesleutels goed worden opgeborgen in een sleutelkast. Het is ook verstandig te registreren wie een sleutel heeft en een meldingsplicht in te stellen bij het verlies van een sleutel. 

Veiligheidsscan voor kleine bedrijven
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie gestart met ‘aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB)’. Als u een klein bedrijf heeft (maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 medewerkers – fte’s) kunt u gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren. Als u als ondernemer op basis van de veiligheidsscan investeert in veiligheidsmaatregelen, krijgt u bovendien de helft van uw kosten vergoed, tot een maximum van € 1.000,-.